"Revizuirea planului de management al ariilor naturale protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistret și rezervatiile naturale Locul fosilifer Dranic - 2.391 și Pădurea Zaval IV.33"


Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin
Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020





"Monitorizarea și menținerea stării de conservare
favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în
Coridorul Jiului"


Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin prin
Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020






CORIDORUL JIULUI EVENIMENTE

EVENIMENTE



    Ziua Mondială a Mediului sărbătorită prin “Parada costumelor ECO”

      Ce modalitate mai bună de a sarbatori această zi, decât începând prin a îndemna elevii să evite orice activitate care ar amenința sănătatea mediului? În acest scop, Școala Gimnazială “Gheorghe Țițeica” și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj(CJPNTDRD) au organizat evenimentul denumit ”Artă din deșeuri: Parada costumelor ECO”, astăzi, 04 iunie 2021, la sediul Școlii Gimnaziale “Gheorghe Țițeica” Craiova, din str.Nicolae Jurea, nr.1, în curtea școlii {fosta școală nr.35}.

      În decorul festiv asigurat de Laurentiu Popa – organizator de evenimente(ranger la CJPNTDRD Dolj), elevii au defilat pe covorul roșu pentru a prezenta articole sau accesorii vestimentare realizate din materiale reciclabile și ne-au oferit un exemplu memorabil de reutilizare a acestora în cele mai inedite și ingenioase moduri, demonstrând că pot fi adevărați creatori de modă eco.

      Scopul a fost conștientizarea elevilor asupra răului pe care îl putem face planetei prin abandonarea deșeurilor în locuri nepermise și importanța colectării selective și a reutilizării materialelor reciclabile. Aruncăm foarte multe cartoane, hartii, sticle, haine, peturi, pe care le consideram deșeuri, fără a ne gândi însă ca parte din acestea pot îmbrăca o altă formă, sau pot fi folosite în alt scop.

      Fiecare clasă a pregătit un scurt moment artistic prin care și-a exprimat preocuparea față de protecția mediului.





    Ziua Mondială a Mediului sărbătorită prin “Parada costumelor ECO”

      Ziua Mondială a Mediului ce va fi sărbătorită pe 5 iunie, este o bună ocazie de a ne aminti importanța respectării Planetei și de a o pune în practică în cel mai concret mod posibil.

      Ce modalitate mai bună de a sarbatori această zi, decât începând prin a îndemna elevii să evite orice activitate care ar amenința sănătatea mediului? În acest scop, Școala Gimnazială “Gheorghe Țițeica” în colaborare cu Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj marchează Ziua Mondială a Mediului prin organizarea unei unei parade de prezentare a unor articole vestimentare sau accesorii vestimentare realizate din materiale reciclabile. Scopul este conștientizarea elevilor asupra răului pe care îl putem face planetei prin abandonarea deșeurilor în locuri nepermise și importanța colectării selective și a reutilizării materialelor reciclabile.

      Suntem o societate de consum care nu gestionează corect deşeurile, iar ceea ce ne arată aceşti copii poate fi un exemplu. Materialele din care sunt confecţionate costumele sunt considerate de mulți simple deşeuri, dar din ele se pot face mult mai multe, chiar ARTĂ.

      Aruncăm foarte multe cartoane, hartii, sticle, haine, peturi, pe care le consideram deșeuri, fără a ne gândi însă ca parte din acestea pot îmbrăca o altă formă, sau pot fi folosite în alt scop. Managementul defectuos al deșeurilor poate aduce grave prejudicii mediului înconjurător și implicit sănătății noastre. Poluarea, chiar și prin deșeuri, a condus la desemnarea unor arii naturale protejate care au drept scop conservarea speciilor de pante și vietăți pe cale de dispariție sau de o valoare științifică deosebită.

      Acțiunea denumită ˝Artă din deșeuri: Parada costumelor ECO˝ va avea loc la data de 04 iunie 2021, la sediul Școlii Gimnaziale “Gheorghe Țițeica” Craiova, din str.Nicolae Jurea, nr.1, în curtea școlii {fosta școală nr.35}.

      Decorul evenimentului va fi realizat de Laurențiu Popa – organizator de evenimente.

      Persoane de contact:

      Prof. inv. primar Cotoi Nicoleta - Școala Gimnazială “Gheorghe Țițeica”: 0723 580 043 Consilier responsabil comunicare Niculescu Alina - CJPNTDRD Dolj: 0784 044 488





    Ziua păsărilor și a arborilor

      În fiecare an la data de 10 mai sărbătorim Ziua păsărilor și a arborilor, eveniment ce a luat naștere cu scopul de a ne apropia mai mult de natură. Aceasta zi a fost creată de iubitorii de natură și se urmărește trezirea dorinței oamenilor de a fi mereu în armonie cu natura. Ocrotind păsările și arborii, realizăm, implicit, conservarea habitatelor.

      Consiliul Judetean Dolj prin Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, administrază 8 habitate protejate de pădure cu diverse tipuri de arbori, casă pentru 7 specii de păsări dependente de ecosisteme forestiere precum Aquila pomarina (acvilă țipătoate mică), Ciconia nigra (barza neagra), Circaetus gallicus (vultur șerpar), Dendrocopos medius (ciocanitoarea de stejar), Dendrocopos syriacus ( ciocănitoare de grădină), Ficedula albicollis (muscar gulerat), Pernis apivorus (viespar).

      Natura este minunea care ne înconjoară și trebuie să fim buni cu aceasta, să învătăm să ne comportăm responsabil pentru păstrarea valorilor naturale.

      Călătorește, admiră, povestește și protejează natura!





    Ziua Mondială a Zonelor Umede - 02 februarie 2021

      În 1971 a fost semnată Convenția Ramsar, un act internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede. În fiecare an, pentru a marca importanța acestora, la nivel internațional se sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. România a aderat la Convenția Ramsar la 21 septembrie 1991, prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor acesteia. De-a lungul timpului, (începând din anul 1991 odată cu aderarea și până în 2013) în România au fost desemnate 19 situri ca zone umede de importanță internațională.

      Zonele umede sunt definite ca suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. Zonele umede se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și ecosistemele terestre și sunt influențate de factori diferiți.

     Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) este un tratat interguvernamental (sub egida UNESCO) asupra zonelor umede ca habitat al păsărilor acvatice la nivel internațional. Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj are în administrare 2 situri de protectie specială avifaunistica (SPA) - desemnate pentru protectia speciilor de păsări sălbatice de interes comunitar menționate în anexa I a Directivei ,,Păsări,, și a celor migratoare:


         ”Zonele umede și apa” este tema stabilită pentru anul 2021.

      Material preluat: https://www.worldwetlandsday.org/materials

      Interpretare text: ”Doar 2,5% din apa de pe Pământ este potabilă. Mai puțin de 1% poate fi utilizată. Râurile, lacurile și mlaștinile sunt surse esențiale de apă de suprafață. Ele furnizează cea mai mare parte a apei potabile.”



Zonele Umede si Apa







    Ziua Internațională a Biodiversității - 22 mai 2020

      BIODIVERSITATEA reprezintă variabilitatea organismelor din cadrul ecosistemelor terestre, marine, acvatice continentale și complexele ecologice, mai concret TOT CE CONSTITUIE VIAȚA PE PĂMÂNT. Menținerea diversității biologice este una dintre cele mai importante sarcini pe care societatea umană o are de indeplinit. Este imperativ să facem tot ce stă în puterea noastră pentru stoparea pierderii biodiversității. Pierderile de specii și de ecosisteme sunt de cele mai multe ori ireversibile. Protejarea mediului poate să înceapă de la fiecare persoană în parte, prin activități relativ simple, care să păstreze natura așa cum este și pentru generațiile viitoare.

      Începând cu anul 2000, în fiecare an, la data de 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000. Proclamarea acestei zile la nivel internațional, are la baza un semnal de alarmă cu privire la problemele privind biodiversitatea. Transformarea mediului înconjurător pentru a fi prielnic doar vieții omului, crează un dezechilibru în natură, un dezechilibru care trebuie stopat sau măcar încetinit, pentru o mai bună conservare.

      Diversitatea biologică este vitală pentru sănătatea omului şi bunăstare. Calitatea apei pe care o bem, alimentele pe care le consumăm şi aerul pe care îl respirăm - toate depind de menţinerea lumii naturale într-o stare bună de sănătate.

      CJPNTDRD Dolj dorește să atragă atenția asupra modului în care comportamentul nostru poate influența negativ și ireversibil lumea în care ne place să trăim. Din dorința de progres tehnologic, oamenii au reușit să înlăture ”obstacolele” care le stateau în cale precum speciile sălbatice dar și distrugerea habitatelor naturale. Cauzele principale care produc schimbări ale habitatelor naturale sunt: sistemele de producţie agricolă intensivă, construcţiile, exploatarea carierelor, exploatarea excesivă a pădurilor, râurilor, lacurilor şi solurilor, invaziile de specii străine, poluarea şi – tot mai mult –schimbările climatice la nivel global. Astfel, ar trebui să conștientizăm mai mult rezultatul propriilor acțiuni și să fim mai precauți în ceea ce privește exploatarea resurselor naturale.

     Pentru asigurarea măsurilor speciale de protecţie şi conservare a bunurilor patrimoniului natural a fost instituit un regim diferenţiat de protecţie și conservare respectiv:


      Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj din cadrul Consiliului Județean Dolj protejează biodiversitatea în 3 situri Natura 2000: Coridorul Jiului, Confluența Jiu-Dunăre, Bistreț unde se regasesc habitate și specii care necesită măsuri speciale de conservare.


Filmare din Aria Protejată "Coridorul Jiului"




    1 aprilie - Ziua Internaţională a Păsărilor, cea mai veche sarbatoare din calendarul mediului

     Ariile de Protecție Specială Avifaunistică (SPA) Confluența Jiu Dunăre – ROSPA0023 și Bistreț – ROSPA0010 - constituite conform Directivei Păsări a Uniunii Europene, referitoare la protejarea și conservarea păsărilor sălbatice, sunt administrate de Consiliul Judetean Dolj prin Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj si adapostesc peste 140 de specii de pasări, dintre care 44 de specii protejate, a căror supravietuire și reproducere necesită măsuri de conservare si monitorizare speciala.

     Specialiștii noștri depun eforturi zilnic pentru a menține o stare favorabilă de conservare a acestor specii rare, pentru ca și generațiile viitoare să se poată bucura de prezența acestora în natură.



     Masurile care trebuie respectate pentru a ne bucura în continuare de aceste ființe uimitoare cu care natura ne delectează de fiecare dată când pașim în universul lor minunat, au în vedere urmatoarele:



     Ziua Păsărilor nu semnifică doar celebrarea semnării Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Păsărilor, cât şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară, fiind și perioada de reproducere pentru multe din specii.

     In speranta ca si noua noua generaţie va iubi şi va avea grijă de păsările sălbatice, propunem copiilor si tinerilor care ne urmaresc realizarea unui desen cu una din pasarile salbatice preferate sau colorarea machetelor atasate si transmiterea pe adresa office@coridoruljiului.ro. Rasplatim cele mai frumoase desene cu o diploma speciala.



    Ziua mondială a zonelor umede - 02 februarie 2020

     Pentru a marca importanța evenimentului "Ziua mondială a zonelor umede", sărbătorită la nivel international, Centrul Județean pentru Protecția Naturii,Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj a organizat, în data de 31 ianuarie 2020, activități educative cu prichindeii Grădiniței Nr.21 ”Tudor Vladimirescu” din Craiova și cu elevi ai claselor I și a II-a din Școala Gimnazială Nr.24 ”Sfântul Gheorghe” din Craiova.

      Acțiunea de astăzi a respectat tematica propusă la nivel internațional pentru anul 2020: biodiversitatea zonelor umede contează și a avut ca scop creșterea gradului de educare și informare a copiilor cu privire la rolul și importanța biodiversității din zonele umede, modalitățile de protejare a apelor și a speciilor dependente de apă.

      În cadrul acțiunii copiii au dobândit cunoștințe, aptitudini, motivații despre importanța apei în viața oamenilor și necesitatea protejării zonelor umede pentru menținerea lanțului trofic. Specialiștii CJPNTDRD Dolj au prezentat ecosistemele acvatice din ariile de protecție specială avifaunistică: ROSPA0010 Bistreț și ROSPA0023 Confluența Jiu-Dunăre.

      Elevii Școlii Gimnaziale Nr.24 ”Sfântul Gheorghe” din Craiova și-au exprimat viziunea asupra elementelor specifice zonelor umede și împreună am găsit soluții pentru protejarea acestora. Spre finalul acțiunii, elevii au primit fișe de colorat cu lanțul trofic din zonele umede și au transmis un mesaj despre modul în care se vor implica în menținerea izvorului de bogăție al biodiversității din zonele umede.



     Prichindeii Grădiniței Nr.21 ”Tudor Vladimirescu” din Craiova au învățat despre speciile de păsări dependente de zone umede și au reținut elemente specifice pentru recunoașterea acestora. La sfârșitul acțiunii, copiii au primit fișe cu păsări din zona Bistreț: pelicanul, egreta, lopătarul, cormoranul și pescărelul albastru, pe care le-au colorat conform proiecției vizualizate anterior.



   Ziua mondială a habitatului - 01 octombrie 2019

     C.J.P.N.T.D.R.D. Dolj marchează în acest an ziua mondială a habitatului printr-o întalnire cu bobocii si studentii Facultatii de Horticultura din Craiova, indrumati de lector universitar dr. Daniel Răduțoiu , unde au fost prezentate habitatele de interes comunitar din Coridorul Jiului, speciile de arbori caracteristice fiecarui tip de habitat si particularitatile acestora.

     De asemenea studenții pasionati pot sa devina voluntari in cadrul institutiei noastre, avand astfel posibilitatea sa participle alaturi de noi la diverse acțiuni si evenimentele.



   Ziua Internațională a Biodiversității - 22 mai 2019

     Protejarea BIODIVERSITATII din ariile Natura 2000 se realizeaza:



     Ce înseamnă statutul de conservare favorabil ? Starea de conservare a unei specii Starea va fi considerată favorabilă dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:





   CUM NE ÎNDEPLINIM OBLIGAŢIILE?

   A. Prin mecanisme de management activ – implementarea masurilor stabilite in planul de management aproba.t

   B. Prin mecanisme de reglementarea activităţilor umane din interiorul şi din vecinătatea ariilor naturale protejate inclusiv a siturilor Natura 2000.

   Planul de management = document oficial al unui proces continuu, care în timp face posibilă realizarea unui management eficient, productiv și adecvat al ariei protejate. Un plan de management are rolul de ghid, instrument și stimulent pentru ca echipa de management a ariei protejate să lucreze eficient și productiv pentru realizarea unui scop clar.





   În elaborarea Planului de management al ariilor naturale protejate ROSCI0045 –Coridorul Jiului, ROSPA0023 –Confluenta Jiu-Dunare si ROSPA0010- Bistret, a fost luat în considerare faptul că scopul este o afirmare a unei stări viitoare ideale pentru toate ariile naturale protejate din bazinul mijlociu și inferior al Jiului pe termen lung, ce înglobează nu numai o stare viitoare dar şi atitudini şi experienţe legate de viitor.

   S-a tinut cont si de faptul că Directivele Uniunii Europene prevăd un obiectiv comun pentru siturile Natura 2000 respectiv ”de a menţine sau reface habitatele şi speciile la un nivel favorabil de conservare” prin măsuri care ”să ţină seama de cerinţele economice, sociale şi culturale, precum şi de caracteristicile regionale şi locale”.

   De asemenea siturile Natura 2000 trebuie să aibă un scop mai larg, care să nu se limiteze doar la conservarea speciilor şi habitatelor, ci să cuprindă întreaga problematică a dezvoltării durabile a comunităţilor locale de care depinde menţinerea stării de conservare speciilor şi habitatelor.







   ECOTURISM IN CORIDORUL JIULUI

     Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, promovează ecoturismul în perioada 08-10 martie 2019, la Târgul de Turism al Olteniei, ajuns la a IV-a editie, la Centrul Multifuncțional din Craiova.







   UN SECOL DE TRECUT - UN SECOL DE VIITOR

     Consiliul Judetean Dolj - Centrul Judetean pentru Protectia Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj - Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Dolj- Direcția Silvică Dolj -Primăria Robănești - Garnizoana Craiova, susținute de structuri ale M.A.I si M.A.P.N. din Garnizoana Craiova, Colegiul militar „Tudor Vladimirescu”, Profesori si elevi din institutiile de invatamant din comuna Robanesti, au desfasurat in data de 09.11.2018 ACTIVITATEA DE CINSTIRE A JERTFEI MILITARILOR DIN CAVALERIA ARMATEI ROMÂNE ÎN LUPTELE DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL DUSE IN COMUNA ROBĂNEȘTI- dedicata sarbatoririi Centenarului Marii Uniri intitulata simbolic „Un secol de trecut – un secol de viitor”.

     Cavalerişti ai armatei române au reuşit să impresioneze cu vitejia şi eroismul lor intr-una dintre cele mai glorioase şi nebuneşti atacuri ale armatei române în Primul Război Mondial, în Oltenia la Robanesti, în cele mai grele momente ale războiului pentru armata română.

     Erau 110 cavalerişti înarmaţi cu lănci şi săbii, pregătiţi să se repeadă contra liniilor germane. Au plecat în pas mărunt, iar odată ajunşi în faţa bateriilor germane s-a dat ordinul ”Pentru atac lancea în cumpănire, marş”.

     A urmat un adevărat măcel. Rafalele de mitralieră făceau prăpăd în rândul cavaleriştilor. Deşi aparent nebunescă şi inutilă, curajoasa şarjă de la Robăneşti a salvat diviziile româneşti.

     Puntea spirituala dintre trecut si viitor s-a realizat prin plantarea a 110 stejari in vecinatatea padurii Perșani, pe o suprafață de 500 mp – proprietate publică a comunei Robănești – cate un stejar pentru fiecare din militarii „Sarjei de la Robanesti”.





   Ziua de Curățenie Globală - World Cleanup Day – 15 septembrie 2018

     Una din practicile extrem de daunatoare biodiversitatii o constituie abandonarea de catre oameni a deseurilor de orice fel pe terenuri agricole, pasuni, ape, spatii verzi, etc.

     De aceea, am participat alaturi de colegii de la Consiliul Judetean Dolj in ziua de 15 septembrie la campania „Ziua de Curățenie Națională”, pentru a trage un semnal de alarma referitor la pericolul pe care il reprezinta obiceiul oamenilor de a arunca deseurile, in alte zone decat cele care sunt destinate acestui scop, asupra vietii.

     „Ziua de Curățenie Națională” face parte din campania Ziua de Curățenie Globală - World Cleanup Day desfășurată la nivel global în 150 de țări, unde milioane de voluntari iși unesc fortele împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deșeurile.






      Centrul Județean Pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj și Primăria Bistreț au marcat joi, 31 iulie 2018, Ziua Rangerilor de Pretutindeni printr-o acțiune de conștientizare și educație ecologică, care a avut loc în Aria Naturală Protejată ROSPA0010 - lacurile Bistreț.

      La activitate au fost invitați elevi de la Școlile din Coțofenii din Dos și Bistreț, cadre didactice și oficiali ai comunei Bistreț.

      Declarați de CJPNTDRD Dolj ”Micii Ecologisti” în cadrul proiectului “Bicicleta verde – junior” , în parteneriat cu CEZ România, elevii de la Bistret, dotați cu biciclete si echipați adecvat, și-au intrat repede în rolul de gazde. Ei le-au împărtășit colegilor de la Coțofenii din Dos din experiențele anterioare, i-au condus pe traseele spre habitate și le-au arătat cum să folosescă luneta și binoclul pentru a observa păsările.

      Specialiștii în domeniu de la CJPNTDRD Dolj și Muzeul Olteniei le-au oferit participanților informații cu privire la recunoașterea speciilor de păsări din zonă, modul de hrănire, comportament și importanța lor în ecosistem.

      Totodată, copiii au aflat care este rolul rangerului, angajat, printre altele, să verifice respectarea legislației în domeniu, să ofere informații și ghidaj turiștilor, să monitorizeze speciile din ariile protejate sau să întrețină centrele de vizitare și punctele de informare.

      Activatatea s-a încheiat cu un moment artisitic, elevii celor doua școli invitate susținând un program de dansuri populare tradiționale din zona Olteniei.

     Câteva imagini din timpul acțiunii:




      În fiecare an din ultimul deceniu, în data de 31 iulie, în lume se sărbătorește Ziua Internațională a Rangerului. Aceasta a fost proclamată oficial în 2007, la inițiativa Federației Internaționale a Rangerilor IRF. Președintele federației este australianul Sean Willmore, secondat de un vicepreședinte român, membru al Asociaţiei Rangerilor din România ARR. În România, această zi se sărbătorește începând cu anul 2013.

      Profesia ranger este introdusă, de câțiva ani, în Clasificatorul Ocupațiilor din România. Până atunci rangerii erau nominalizați ca agenți de teren, agenți ecologi și alte denumiri, dar fișa postului cuprinde tot ceea ce trebuie să facă un ranger, așa cum este stabilit la nivel internațional.

      Pe măsură ce lumea naturală se află sub presiune imensă pierderea speciilor, distrugerea habitatelor, schimbările climatice sunt aspecte urgente ingrijoratoare și merită atenția noastră. În timp ce numeroasele soluții la aceste probleme sunt variate și complexe, atestam faptul ca rangerii indeplinesc un rol important în apărarea patrimoniului nostru natural, acum și în viitor.

      În aria lor de competenţă, pe teritoriul ariilor protejate, rangerii verifică respectarea legislației, oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei, întrețin centrele de vizitare și punctele de informare, ș.a.md. Este o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

      Situl de importanta comunitara "Coridorul Jiului" este deosebit de important si prin faptul ca include habitate naturale ce gazduiesc specii de plante si animale salbatice periclitate, vulnerabile, endemice si rare, specii de plante si animale salbatice aflate sub regim special de protectie, precum si specii cu o valoare stiintifica si ecologica deosebita.

      Prin aplicarea masurilor din Regulamentul ariilor protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, rangerii Centrului Judetean pentru Protectia Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj se asigura ca se mentine starea de conservare favorabila a speciilor si habitatelor protejate inventariate si in acelasi timp, desfasoara actiuni specifice pentru imbunatatirea starii de conservare pentru acele specii de flora si fauna periclitate.



  • 5 IUNIE – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI


      Fiecare Zi mondială a mediului înconjurător este organizată în jurul unei teme, recomandată de UNEP, aceasta punînd accentul pe o preocupare deosebit de importantă în ceea ce priveşte mediul.

      Tema din 2018 - ''Beat Plastic Pollution'' - pune accentul pe combaterea poluării cu materiale plastice.

      Colectarea deșeurilor abandonate, desenele tematice și jocurile în aer liber, au fost activități desfășurate cu entuziasmul specific vârstei de către elevii scolilor gimnaziale nr. 3 din Bailesti si „Gh. Jienescu din comuna Rast”, în „Portul Rast”- obiectiv dat in administrare de către CONSILIUL JUDETEAN DOL, CENTRULUI JUDETEAN PENTRU PROTECTIA NATURII, TURISM SI DEZVOLTARE RURALA DURABILA DOLJ în scopul transformării acestuia în „Centru de informare, conștientizare și educație ecologică”.



  • ZIUA INTERNATIONALĂ A BIODIVERSITĂȚII


      Data de 22 mai, reprezintă de fapt adoptarea textului Convenției din anul 1992 în cadrul Conferinței diversității biologice din Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește Convenția se numără conversarea biodiversității și utilizarea corectă a resurselor.

      România a semnat Convenția pe data de 5 iunie 1992. Proclamarea acestei zile la nivel internațional, are la baza un semnal de alarmă cu privire la problemele privind biodiversitatea, mai ales că, în prezent, o mulțime de specii, atât faună cât și floră, se află pe care le dispariție.

      Protejarea mediului poate să înceapă de la fiecare persoană în parte, prin activități relativ simple, care să păstreze natura așa cum este și pentru generațiile viitoare.

      De ce este importantă BioDiversitatea?

      Fiind rezultatul unei evoluţii de 3,8 miliarde de ani, biodiversitatea este esenţială pentru supravieţuirea omului. Ne bazăm pe natură pentru numeroase resurse esenţiale, inclusiv pentru hrană, materiale de construcţii, căldură, textile sau ingredientele active din medicamente. În plus, există şi alte funcţii vitale pe care le oferă natura, de la polenizarea plantelor şi filtrarea aerului, a apei şi a solului până la protecţia împotriva inundaţiilor. Fără aceste materiale şi servicii esenţiale, viaţa noastră pe Pământ ar fi imposibilă. Din nefericire, se întâmplă prea des să uităm ce ne oferă natura. În societăţile noastre industrializate, în loc să fie apreciată, biodiversitatea este privită adesea ca un lucru gratuit şi etern. În realitate însă, supunem natura unor presiuni tot mai mari, iar existenţa multor specii este grav ameninţată de numeroase activităţi umane. Lista presiunilor asupra biodiversităţii este lungă şi include distrugerea şi fragmentarea habitatelor, poluarea aerului, a apei şi a solului, pescuitul excesiv şi exploatarea excesivă a resurselor, a pădurilor şi a solului, introducerea unor specii neindigene şi eliberarea unor cantităţi tot mai mari de gaze cu efect de seră, care produc schimbări climatice.

      Acest fenomen, numit pierderea biodiversităţii, se întâlneşte mult prea des. De aceea, Uniunea Europeană este hotărâtă să oprească pierderea biodiversităţii. În ultimii 25 de ani, UE a construit o reţea formată din 26 000 de zone protejate pe teritoriul său, suprafaţa totală a acestora depăşind 850 000 km2 . Cunoscută sub numele de Natura 2000, aceasta este cea mai mare reţea de zone protejate din lume, reflectând importanţa pe care noi o acordăm biodiversităţii.

      Suntem hotărâţi să consolidăm acest program de referinţă prin noi măsuri pe termen lung. În plus, cu toţii putem face mai mult. Toţi avem puterea de a contribui la protejarea biodiversităţii şi avem nevoie de implicarea tuturor. Fiecare poate să facă mici schimbări în rutina zilnică, fără ca acestea să le afecteze mult stilul de viaţă. Adunate, aceste mici schimbări pot fi de ajutor.

     In scopul asigurarii unui statut favorabil si durabil de conservare pentru speciile si habitatele protejate din Coridorul Jiului, Consiliul Judetean Dolj in calitatea sa de administrator, prin Centrul Judetean pentru Protectia Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj, aplică măsurile stabilite în Planul de management

     

     



  • CENTRUL JUDEȚEAN PENTRU PROTECȚIA NATURII, TURISM ȘI DEZVOLTARE RURALĂ DURABILĂ DOLJ, sărbătorește ZIUA PLANETEI PĂMÂNT - 22 aprilie, impreună cu UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA - FACULTATEA DE HORTICULTURA printr-o actiune de platare pomi în zona Sadova, o excursie tematică în rezervația naturală Pădurea Zăval, terminînd cu o vizită a portului Bechet.


     Câteva imagini din timpul acțiunii!





  • ,, Bicicleta verde junior”


     Azi 03.04.2018 Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă (CJPNTDRD) a organizat in comuna Bistret, o actiune de informare, constientientizare si educatie ecologica la care a participat un grup de 30 copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, selectaţi de cadrele didactice în funcţie de receptivitatea lor la informaţii, implicare şi capacitatea lor de a transmite informaţii părinţilor, rudelor, prietenilor şi altor persoane cu care aceştia intră în contact”, actiune care a fost desfasurata in cadrul proiectului ,, Bicicleta verde junior,, in parteneriat cu CEZ Romania, companie care a finanţat proiectul.

     Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

  •     •  Creșterea gradului de informare a unui grup de 30 copii referitor la speciile de păsări protejate din zona lacurilor Bistreț și importanța lor pentru valoarea ecosistemelor și educarea copiilor în scopul protejării acestora;
  •     •  Încurajarea unui mod de viață sănătos bazat pe mai mult sport, plimbări în aer liber cu bicicleta, cu scopul observării și recunoașterii acestor specii de păsări din zona lacurilor Bistreț;
  •     •  Responsabilizarea copiilor prin acordarea titlului de „Micul ecologist voluntar pentru aria protejata ROSPA0010 Bistreț”.



     Situl ROSPA0010 Bistreț a fost desemnat arie de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. Situl de protecție avifaunistică Bistreț este declarat conform convenției Ramsar – zona umedă încă din anul 2012. Alegerea acestor zone, conform convenției, se bazează pe rolul internațional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ținând seama de importanța lor internațională pentru păsările acvatice în toate anotimpurile. Aceasta bogăție trebuie pusă în valoare și trebuie cunoscută, apreciată și protejată în special de locuitorii zonei.

      In cadrul proiectului au fost desfasurate o serie de acțiuni de informare, conștientizare și educație ecologică, astfel:

  •     •  Prezentarea ariei naturale protejate ROSPA0010 BISTREŢ, cu informatii despre valorile naturale din zona în care trăiesc , tipul speciilor de pasari rezidente si migratoare, și amenințările actuale asupra acestora;
  •     •  Au invatat care este rolul lor si ce atributii au ca si viitori ecologisti voluntari, ai ariei protejate ROSPA0010 Bistreț”;
  •     •  Ficare copil a primit materiale informative, echipament si cate o bicicleta pentru a se putea deplasa pe malurile lacurilor, să vadă și să recunoască păsările protejate,si sa se implice direct in protejarea lor;
  •     •  Au invatat să transmită la rândul lor informații despre zonă, parintilor, rudelor, prietenilor, vizitatorilor si cum ar trebui pusa in valoare aceasta bogatie naturala de care beneficiaza comuna Bistret;
  •     •  A fost organizat un concurs de recunoastere a speciilor de pasari dupa proiectia acestora la care copii si un concurs de desen cu tema,, Cea mai frumoasa pasare, ,pentru care copii au primit creioane colorate si bloc de desen, aceste rechizite putand apoi sa le foloseasca la cursuri. La finalul actiunii toti participantii au fost declarati castigatori si toti copii au primit diplome, ecuson cu stampila micul ecologist voluntar,echipament( rucsac, sapca,tricou, pantaloni de trening, tricou), noi fiind convinsi ca tot ceea ce li s-a prezentat va determina o schimbare de comportament pozitiva.




  • Targul de Turism al Olteniei


     In perioada 09-11.03.2018, CENTRUL JUDETEAN PENTRU PROTECTIA NATURII, TURISM SI DEZVOLTARE RURALA DURABILA DOLJ participa la TARGUL DE TURISM AL OLTENIEI, organizat la Centrul Multifunctional din Craiova.

     Standul CENTRULUI JUDETEAN PENTRU PROTECTIA NATURII, TURISM SI DEZVOLTARE RURALA DURABILA DOLJ, vine in intampinarea strategiilor nationale de dezvoltare economica sustenabila a Romaniei si implicit a judetului Dolj prin incurajarea valentelor ecologice si prezervarea naturii si a ecosistemelor, incurajand totodata, comunitatile locale sa se implice in dezvoltarea activitatii turistice prin promovarea traditiilor folclorice si gastronomice specifice acestei zone.

     Ideea din spatele conceptului de turism ecologic este constructiva si informativa.

     • Conceptul turismului ecologic presupune calatoria in lumea naturii vii, unde familiarizarea cu obiectul atentiei turistilor se combina cu cunostintele despre obiceiurile si cultura populatiei locale.

     • Neadmiterea nici unui fel de incalcari ale legilor si normelor dupa care traiesc locuitorii acestui teritoriu.

     • Stimularea economica a localnicilor pentru a conserva natura si a sustine economia locala.

     • Necesitatea de a lua parte la toate activitatile care vizeaza protejarea mediului ambiant si ecologia.

     • Educatia ecologica a populatiei locale, care vizeaza o intelegere corecta a problemelor ecologice.



  •    2 Februarie- Ziua Mondială a Zonelor Umede.

   Ziua Mondială a Zonelor Umede este un eveniment ecologic stabilit de convenția asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, documentul fiind ratificat de România prin Legea nr. 5 din anul 1991.

   Sloganul din acest an este: "Zonele umede pentru un viitor urban durabil".

   Zonele umede urbane fac oraşele durabile prin:

  •     •  Reducerea inundaţiilor;
  •     •  Îmbunătăţirea calităţii apei
  •     •  Filtrarea şi tratarea deşeurilor;
  •     •  Îmbunătăţirea calităţii aerului la nivel local;
  •     •  Oferirea spaţiului verde pentru relaxare;
  •     •  Furnizarea de locuri de muncă pentru locuitorii din zonă;
  •     •  Rezistenţa oraşelor la dezastre.





   Atunci când sunt conservate şi utilizate în mod durabil, zonele umede urbane pot oferi oraşelor multiple beneficii economice, sociale şi culturale. Acestea sunt terenuri de câştiguri şi, prin urmare, ar trebui să fie integrate în planurile de dezvoltare şi gestionare a oraşelor. Cu toții depindem de zonele umede ce ne furnizează apă dulce pentru nevoile zilnice, dar mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume depind direct de zonele umede pentru a câștiga un venit prin activități cum ar fi pescuitul, plantații de orez, comerțul cu apă, construcții, industria textilă, medicină, transporturi și turism.

   Conservarea și refacerea zonelor umede trebuie să fie o prioritate pentru societatea noastră.

   Deși zonele umede acoperă doar 1% din suprafața planetei, ele sunt responsabile într-o proporție foarte mare de schimburile bio-geo-chimice dintre uscat, atmosferă și sistemele hidrologice, la scară regională și globală.

   În România, sunt declarate 19 situri Ramsar, care apar pe listele Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), totalizând 1.156.448 hectare, între acestea numărându-se Bistreț și Confluența Jiu-Dunăre din judetul Dolj.

   În scopul educarii si constientizarii tinerei generatii asupra specificului zonelor umede, importanța lor pentru turism, economie și chiar supraviețuirea unor comunități, CONSILIUL JUDETEAN DOLJ – prin Centrul Județean pentru Protecția Naturii Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă DOLJ , împreună cu Palatul Copiilor organizeaza in data de 1 februarie 2018, orele 16:00-18:00 , la sediul Palatului Copiilor o actiune educativa împreuna cu o grupă de elevi din clasele I-IV, după cum urmează:

  •     •  scurta prezentare a ariei naturale protejate ROSPA0010 BISTREŢ si prezentarea unor imagini cu speciile de pasari protejate din sudul judetului Dolj;
  •     •  joc interactiv de recunoastere a speciilor de pasari dupa proiectia acestora;
  •     •  realizarea de desene cu tema "Cea mai frumoasa pasare";


   Ulterior, desenele realizate de copiii vor fi expuse la sediul Palatului copiilor si pe site-ul Centrului Județean pentru Protecția Naturii Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă DOLJ (www.coridoruljiului.ro).



  •    ACȚIUNE DE INFORMARE DESFĂȘURATĂ LA PALATUL COPIILOR DIN CRAIOVA, SĂRBATORIND ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE!

  •    Desenăm și învățăm impreună cum să protejăm păsările ce trăiesc în zonele umede!





















   Politica de confidențialitate