"Revizuirea planului de management al ariilor naturale protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistret și rezervatiile naturale Locul fosilifer Dranic - 2.391 și Pădurea Zaval IV.33"


Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin
Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020





"Monitorizarea și menținerea stării de conservare
favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în
Coridorul Jiului"


Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin prin
Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020









ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL PROIECTULUI



   REZUMAT PROIECT

    La 5 ani de la aprobarea si implementarea Planului de management al ariilor naturale protejate, Consiliul Judeţean Dolj, lider în cadrul parteneriatului cu Universitatea din Craiova, revizuiește, completează și îmbunătățește Planul de Management, evaluează situația prezentă, definește noi obiective practice de management și noi acțiuni de atingere a acestora pentru următoarea perioada de 5 ani, pornind de la un nou studiu științific privind starea de conservare a speciilor și habitatelor protejate și de la experiența acumulată.        Pentru a mai multe informatii clic AICI.



    03 octombrie 2023

    Am inițiat activitățile de informare și conștientizare prin seminarii, din cadrul proiectului “ Revizuirea planului de management al ariilor naturale protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreţ şi Rezervaţiile naturale Locul fosilifer Drănic-2.391 şi Pădurea Zăval IV.33” cod SMIS: 150549. CONSILIUL JUDEȚEAN DOLJ prin CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU PROTECŢIA NATURII, TURISM ŞI DEZVOLTARE RURALĂ DURABILĂ DOLJ(CJPNTDRD Dolj), a organizat un seminar de informare la Craiova, în data de 29 septembrie 2023, cu reprezentanții autorităților locale din localități de pe suprafața ariei și alți factori de interes: instituții publice, proprietari de terenuri, autorități de mediu, ROMSILVA (prin Direcțiile Silvice si Ocoalele Silvice), administratori ai parcurilor/siturilor vecine, ONG-uri, agenți economici, Inspectoratul Școlar Județean Dolj etc. Întâlnirea a debutat cu prezentarea administratorului; experți din cadrul CJPNTDRD Dolj și din cadrul Universității din Craiova au expus măsurile de conservare pentru habitatele forestiere și rolul lor în menținerea echilibrului ecologic, necesitatea protecției pentru viitor a pajiștilor din Coridorul Jiului, precum și activitățile antropice și procedura de avizare a planurilor, proiectelor și activităților în aria protejată Coridorul Jiului. In cadrul sesiunii de informare au fost aduse în prim plan beneficiile conservarii habitatelor ca si potențială resursă economică, socială și culturală.





    20 octombrie 2023

    Seminar de informare și conștientizare La Bechet, în cadrul proiectului “ Revizuirea planului de management al ariilor naturale protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreţ şi Rezervaţiile naturale Locul fosilifer Drănic-2.391 şi Pădurea Zăval IV.33” cod SMIS: 150549 CONSILIUL JUDEȚEAN DOLJ prin CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU PROTECŢIA NATURII, TURISM ŞI DEZVOLTARE RURALĂ DURABILĂ DOLJ(CJPNTDRD Dolj), administrator al ROSCI0045 Coridorul Jiului, al ariilor de protecție specială avifaunistică ROSPA0023 Confluența Jiu-Dunăre și ROSPA0010 Bistreț și al rezervațiilor naturale 2.391 Locul fosilifer Drănic și I.V.33 Zăval, a organizat o sesiune de informare la Bechet, în data de 19 octombrie 2023, în cadrul căreia au fost expuse beneficiile ecosistemice, au fost prezentate habitatele forestiere și reglementarea tuturor lucrarilor silvice, modul în care resursele naturale pot fi utilizate(emitere aviz de catre administrator, limitarea sau interzicerea unor activitati în ariile protejate). Mulțumim pentru prezență tuturor participanților: reprezentanți ai autorităților locale, ROMSILVA (prin Direcțiile Silvice si Ocoalele Silvice), AJVPS Dolj, agenți economici, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobila ”Frații Buzești Craiova”, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj. Speram într-o colaborare folositoare pentru conservarea ariilor protejate și a speciilor ce le populează.





    24 octombrie 2023

    Am început caravana de diseminare a informațiilor la școlile din Craiova și la școlile din localitățile din aria protejată Coridorul Jiului Activitatile de educație ecologica constau în prezentarea și evidențierea importanței biodiversitații din ariile protejate. Azi am poposit la Scoala cu clasele I-VIII din Bistreț , o localitate foarte importantă, având în vedere ca aici se afla aria de protecție avifaunistică Bistreț. Am fost impresionați de multitudinea de informații pe care le dețin elevii în legătură cu speciile de păsări protejate din zonă și ușurința cu care aceștia le recunosc. La final ne-am bucurat de fericirea evidentă a copiilor când au primit pachete cu materiale de informare. Activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finantat prin POIM- Axa 4.





    25 octombrie 2023

    Caravana de diseminare a informațiilor la Școala Gimnazială ”Sf.Gheorghe” din Craiova Elevii au învățat prin joc ce înseamnă o arie protejată și ce impact au activitățile antropice asupra naturii, au dobândit informații privind întregul patrimoniu natural din aceste arii, cu accent pe speciile protejate de faună. Au ascultat cu interes si informațiile furnizate de specialiști despre biodiversitatea din cadrul ariilor naturale protejate, parte integranta a rețelei ecologice europene NATURA 2000 în România, principalul instrument al Uniunii Europene pentru conservarea favorabila a naturii. Activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finantat prin POIM- Axa 4.





    01 noiembrie 2023

    Educatie și cercetare pentru protejarea biodiversitatii !!!! Mulțumim studenților de la Facultatea de Agronomie – Universitatea din Craiova pentru interesul deosebit acordat naturii, ariilor protejate și activităților desfășurate! Deși foarte mulți la număr, vizita tematica în teren s-a desfășurat în deplină ordine. Studenții au manifestat un interes deosebit pentru activitățile practice, au fost nerăbdători să descopere natura și foarte curioși să afle diferențele dintre habitatele forestiere. Activitatea a constat în observarea biodiversității în 2 habitate forestiere de importanța prioritara si comunitară învecinate din aria protejata Coridorul Jiului: 92A0 Păduri Galerii/Zăvoaie de Salix alba şi Populus alba și 91M0 Păduri panonice-balcanice de cer și gorun. Studenții au fost fost însoțiti de profesori, reprezentanții CJPNTDRD Dolj si de un reprezentant al unui Ocol Silvic. Ținând cont de gradul avansat de cunoastere și nivelul de detaliu în cercetare, studenții au identificat diferențele dintre habitate si au acumula cunostințe despre particularitațile si caracteristicile fiecarui habitat de padure, speciile care le populeaza, activitați permise si interzise în cadrul acestora, consecințele nerespectarii regulilor, modalitați de protecție si conservare individuale si instituționale. Activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finantat prin POIM- Axa 4.





    07 noiembrie 2023

    Caravana de diseminare a informațiilor la Școala Gimnazială ”Gheorghe Țițeica” din Craiova. Activitatea s-a desfășurat cu copii care au parcurs traseul tematic din pădurea Zăval, iubesc natura și știu ce înseamnă o arie protejată. Subiectul zilei s-a concentrat în jurul speciilor de păsări. Elevii au învățat prin joc diferențe dintre speciile de păsări domestice și sălbatice, modul în care activitatea oamenilor poate afecta natura si speciile de păsări protejate și cum putem contribui fiecare în partea la protejarea biodiversității. Campania de conștientizare are ca scop principal reducerea/înlaturarea presiunilor antropice asupra speciilor si habitatelor de importanța comunitara/naționala si însusirea unui comportament adecvat de vizitare, cu respectarea regulamentului acestor arii protejate. Activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finanțat prin POIM- Axa 4.





    09 noiembrie 2023

    Drumeție prin pădure, aer curat și lecție practică în mijlocul pădurii: o experiență de povestit. Azi am realizat o activitate prin care elevii claselor din 2 scoli – din mediul urban - Scoala Gimnazială Gheorghe Țițeica din Craiova si din mediul rural Școala Gimnaziala Bratovoesti au relationat, au schimbat impresii si au împărtășit cunoștințe. Elevii au fost entuziasmați să descopere habitatul forestier din Padurea Bratovoesti și noi am fost extrem de încântați să descoperim copii interesați, curioși și inteligenti. Despre speciile forestiere, importanța acestora și modul de reunoaștere în teren a unor specii edificatoare le-a vorbit reprezentantul Direcției Silvice Dolj- Ocolul Sivic Craiova. Micii cercetași au putut face o comparatie între natura asupra careia îsi pune amprenta activitatea umana si natura salbatica, nealterata de activitatile antropice. Elevii au împartasit idei despre modul în care protejeaza natura, au recunoscut sau au învățat denumirea plantelor și copacilor chiar în habitatul lor natural. Ne bucuram pentru interesul manifestat pentru mediu și speram la cat mai multe activități în natură! Activitate desfășurată de Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finantat prin POIM- Axa 4.





    17 noiembrie 2023

    Studenții de la Facultatea de Agronomie – Universitatea din Craiova au vizitat o unitate de creștere intensivă și procesare a peștelui, la punctul de lucru din Ostroveni, a cărei activitate se desfășoară în perimetrul ariei naturale protejate Coridorul Jiului, cu avizul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj. Având în vedere că în zonă au fost inventariate specii protejate de interes comunitar precum popândăul, a căror existență depinde de habitatele de pajiști pe care le întâlnim în vecinătatea amplasamentului, dar și unele specii de păsări dependente de ecosisteme umede, activitatea se desfășoară cu respectarea măsurilor de conservare pentru acestea. Cu aceasta ocazie, studenții au dobândit cunoștințe despre permisivitatea/ interzicerea realizării activităților antropice în cadrul ariilor protejate, modul de evaluarea a impactului asupra mediului în toate etapele parcurse pentru avizarea acestui obiectiv economic, inclusiv impactul asupra biodiversității. Titularul activității le-a prezentat studenților tot procesul tehnologic, începând de la halele de creștere a puietului de somn african până la produsele procesate și alimentele obținute din pește și comercializate în marile lanțuri de magazine. Activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finantat prin POIM- Axa 4.





    22 noiembrie 2023

    Consultări publice aferente procedurii de elaborare si aprobare a Planului de Management aflat în prezent în procedură de revizuire – întâlniri la Craiova și la Bechet La 5 ani de la aprobarea si implementarea Planului de management al ariilor naturale protejate, ROSCI0045 CoridorulJiului, ROSPA0023 Confluenta Jiu-Dunare, ROSPA0010 Bistreț si rezervațiile naturale Locul Fosilifer Dranic-2391 si Padurea Zaval - IV.33, Administratorul ariilor Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism, Dezvoltare Rurala Durabila Dolj în parteneriat cu Universitatea din Craiova, sunt în procedura de revizuire a Planului de Management. Planul descrie si evaluează situația actuală a ariilor naturale protejate, definește obiectivele, precizează acțiunile de conservare a speciilor si habitatelor identificate, planul de monitorizare si frecventa acestora si reglementează activitățile umane care se pot desfășura pe teritoriul ariilor. In cadrul întâlnirilor a fost prezentat Planul de Management elaborat, care completează si îmbunătățeste actualul plan, prin realizarea unui nou studiu științific referitor la starea de conservare a speciilor si habitatelor protejate si de la experiența acumulata. Succesul implementării acestuia în următorii ani depinde de gradul de înțelegere și acceptare al factorilor interesați de efectele acestuia. Au fost prezentate activitățile permise în arii care este nevoie de avizul sau punctul de vedere al administratorului, după caz, dar si activitățile interzise în arii și consecințele nerespectării acestor reglementari. În această etapă persoanele interesate au făcut mențiuni sau propuneri care vor fi evaluate și de care se va ține cont la elaborarea cuprinsului Planului de Management. Activităti desfășurate în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finantat prin POIM- Axa 4.





    29 noiembrie 2023

    Caravana de diseminare a informațiilor la Liceul ,,Dimitrie Filișanul,, din Filiași Sensiblizarea tinerei generatii la tot cea ce înseamnă natura reprezintă pași importanți din punct de vedere educativ si social. Orasul Filiași este una din localitățile din aria protejată Coridorul Jiului Implementarii masurilor de conservare depind și de cei care trăiesc pe teritoriul ariilor protejate si care, prin diferite activități, pot interveni atât în sens pozitiv cât si într-un sens negativ. Campania de conștientizare are ca scop reducerea/înlăturarea presiunilor antropice asupra speciilor si habitatelor de importanta comunitara si însușirea unui comportament adecvat de vizitare, cu respectarea regulamentului acestor arii protejate. Elevii pot fi susținătorii cei mai aprigi în protejarea naturii și mediului înconjurător. Educația ecologica poate avea si un sens ascendent, dinspre copii spre părinți, atingând în acest fel si conștientizând o arie mult mai mare a populației. Elevii au înțeles ca este o datorie a noastră, a tuturor să contribuim la protejarea mediului prin anumite activități, prin implicare activa directa si printr-o conduita adecvata. Activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2.391 și Pădurea Zăval- IV.33” finantat prin POIM- Axa 4.









   Politica de confidențialitate