"PLAN DE MANAGEMENT INTEGRAT, INFORMARE SI CONSTIENTIZARE
PENTRU ARIILE ROSCI0023, ROSPA0010, IV.33 SI 2391"


Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin
Programul Operational Sectorial de MediuCORIDORUL JIULUI OBIECTIVE / ACTIVITATI

OBIECTIVE / ACTIVITATI   Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă a concretizat munca din teren cu cercetarea propriu-zisă, prin sintetizarea informațiilor despre comorile naturale ce se regasesc pe teritoriile ariilor protejate. Aceste informații se regăsesc în broșura ”Habitatele și speciile protejate din siturile Natura 2000: Coridorul Jiului – ROSCI0045, Confluența Jiu-Dunăre – ROSPA0023 și Bistreț - ROSPA0010”, disponibilă publicului larg la sediul centrului din Craiova, str.Jiețului, nr.19, jud.Dolj.

   În această broșură sunt prezentate speciile de floră și faună sălbatice identificate pe teritoriile ariilor protejate, cuprinzând informații accesibile tuturor celor interesați. Pentru fiecare specie de interes comunitar este prezentata o descriere generală a acesteia, a mediului său natural, biologia speciei, precum și starea de conservare.

   Pentru a vă bucura de frumusețea peisajelor și pentru a admira speciile prezentate, vă invităm să vizitați locatiile pe care le identificati pe baza hartilor din brosura.

   In cadrul Forumului Carierei organizat de Universitatea din Craiova, am participat la atelierul Facultatii de Horticultura, prilej cu care am prezentat studentilor multiplele oportunitati de cariera intr-un domeniu orientat catre asigurarea unui mediu sanatos si durabil pentru generatiile viitoare.

   Temele atelierului au fost :”Avifauna Luncii Dunarii” si „Biodiversitatea incotro?”   După o oră de educație ecologică în care elevii clasei a II a B, de la Școala Gimnazială nr. 24 :"Sf. Gheorghe" Craiova au învățat despre cum trebuie să protejeze animalele, în special păsările, aceștia, cu multa imaginație și creativitate au realizat colaje cu elementele despre care tocmai au învățat.

   Cadru didactic îndrumător: Luiza Tomescu.   Centrul Județean Pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj a organizat in data de 04.10.2019 o acțiune de educație ecologică la grădinița Nr.21 „Tudor Vladimirescu” din Craiova, pentru a marca importanța "Zilei Mondiale a Animalelor". În cadrul întâlnirii cu prichindeii grădiniței au fost prezentate specii protejate de mamifere din aria naturală protejată Coridorul Jiului - ROSCI0045, modalități de recunoaștere și identificare a acestora, precum și modalități de protejare a lor și a habitatelor în care trăiesc. La finalul acțiunii s-a organizat un concurs de desene cu mamiferele prezentate.   Astazi, 27.06.2019, ne aflam cu o grupa de studenti ai Universitatii din Craiova- Facultatea de Horticultura in Padurea Zaval, pentru o lectie in natura referitoare la importanta protejarii biodiversitatii …   Lectia de azi cu studentii continua la una din activitatile avizate care se desfasoara in perimetrul ROSPA 0023 Confluenta Jiu-Dunare, explicand aici ca ariile protejate trebuie sa se constituie in zone model pentru o convietuire armonioasa a omului cu natura.

   Astazi 14 iunie 2019, in holul Facultatii de Agronomie din Craiova, suntem prezenti pentru a promova valorile naturale ale judetului Dolj.

   Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ,, Reteaua pentru utilizarea durabila a patrimoniului si resurselor naturale in regiunea transfrontaliera, si participam alaturi de alte organizatii ( ONG-uri, autoritati locale, firme de turism) din regiunea Oltenia dar si din districtele Montana, Vidin, Vrata, Pleven din Bulgaria.    Astazi am primit la sediul nostru o delegatie compusa din experti olandezi si reprezentanti ai Administratiei Nationale Apele Romane si Administratiei Bazinale de Apa Jiu, care deruleaza in parteneriat proiectul „Integrated water resources management stakeholders involvement: case study drought handling” finantat prin programul Blue Deal.

    Scopul acestui proiect este de a diminua efectele secetei in zone afectate din campia Olteniei, prin implicarea factorilor interesati.

    Astfel, am avut prilejul de a explica pe larg preocuparile si eforturile institutiei noastre in managementul ariilor protejate si a protejarii biodiversitatii in regiune.

   În săptămâna "Școala altfel" învățăm despre specii de amfibieni, reptile și mamifere din aria naturală protejată Coridorul Jiului

    Centrul Județean Pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, a organizat azi 17.04.2019, împreună cu Școala Nicolae Romanescu din Craiova o acțiune de conștientizare și informare a elevilor din clasele a III-a si a IV-a.

   În cadrul acțiunii au fost prezentate specii protejate de amfibieni, reptile și mamifere din aria naturală protejată Coridorul Jiului - ROSCI0045.

    “Integrarea copiilor de etnie romă prin educație și cultură “

    Chiar dacă obiectivul din comuna Rast nu este amenajat într-un centru modern pentru informare, conștientizare si educație ecologica, așa cum ne dorim, a reprezentat astăzi cel mai potrivit loc potrivit pentru desfășurarea de activități împreună cu Școala Gimnaziala Rast.

   “Integrarea copiilor de etnie romă prin educație si cultura “- deviza sub care au fost prezentate mâncăruri tradiționale pregătite in familiile copiilor, obiceiuri și dansuri tradiționale si nu in ultimul rând relația omului cu natura de-a lungul timpului.

    1 APRILIE 2019 - Ziua Internațională a Păsărilor

    Această zi este, anual, marcată în cadrul programului UNESCO “Omul şi bisofera” si se sărbătorește în fiecare an prin acțiuni dedicate ocrotirii păsărilor.

    Cea mai veche sarbatoare din calendarul mediului este, Ziua Internațională a Păsărilor fiind declarata inca din anul 1906 si are la baza Conventia pentru apararea pasarilor care promoveaza importanta lor in ecosistemul planetei.

    Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj marchează aceasta zi printr-o intalnire cu prichindeii gradinitei Tudor Vladimirescu din Craiova, acestia aflînd despre rolul si importanța păsărilor în viața oamenilor.

    În cadrul întâlnirii, vor fi prezentate specii de păsări protejate din cele doua arii naturale protejate de importanta avifaunistica ROSPA0010 Bistrtet si ROSPA0023 Confluenta Jiu- Dunare aflate in administrare, iar la final se va organiza un concurs de desene cu păsările prezentate.   2 FEBRUARIE 2019 - ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE

    În data de 01 Februarie 2019 Centrul Judetean pentru Protectita Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj a organizat o masă rotundă cu tema: "Zonele umede și schimbările climatice" în scopul conservării și restaurării zonelor umede din județul Dolj și a identificării de noi oportunități în utilizarea sustenabilă a acestora.   Schimb de experiență

    In perioada 16-18 octombrie 2018, Centrul Judetean pentru Protectita Naturii, Turism si Dezvoltare Rurala Durabila Dolj a desfasurat impreuna cu Administratia Parcului Natural „Portile de Fier” o activitate, care a avut drept scop schimbul de experiență in ceea priveste organizarea si realizarea actiunilor in teren. Concret, 2 rangeri din cadrul institutiei noastre s-au deplasat la administratia Parcului Natural „Portile de Fier” si impreuna cu omologii lor au participat la actiuni specifice in teren si schimburi de opinii , temele fiind :

 •     •   protecţia şi conservarea diversităţii biologice, etnofolclorice, culturale şi a elementelor de peisaj;
 •     •   dezvoltarea unor relaţii armonioase între natură si societate, prin promovarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor şi resurselor teritoriale fară impact asupra mediului;
 •     •   promovarea activităţilor turistice si de recreere;
 •     •   incurajarea activităţilor educaţionale şi de conştientizare;promovarea cercetării ştiinţifice şi a monitorizării stării mediului;


 •     Parcul Natural “Portile de Fier” se întinde pe o suprafață de aproximativ 115.665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România (locul 2), având în componența sa 18 rezervații. Principala formă de relief sunt munții, în componența sa intrând prelungirile sudice ale Munților Banatului (Munții Locvei și Munții Almăjului), Munții Mehedinți și o parte din Podișul Mehedinți www.pnportiledefier.ro

     Situl de importanta comunitara "Coridorul Jiului" este deosebit de important si prin faptul ca include habitate naturale ce gazduiesc specii de plante si animale salbatice periclitate, vulnerabile, endemice si rare, specii de plante si animale salbatice aflate sub regim special de protectie, precum si specii cu o valoare stiintifica si ecologica deosebita.

     Toate aceste elemente pentru care "Coridorul Jiului" a fost declarat sit de importanta comunitara (SCI) vor fi cercetate si evaluate in procesul de realizare a proiectului PLAN DE MANAGEMENT INTEGRAT, INFORMARE SI CONSTIENTIZARE PENTRU ARIILE ROSCI0045, ROSPA0023, ROSPA0010, IV.33 SI 2391, aflat in derulare si finantat prin Programul Operational Sectorial "Mediu", Axa Prioritara 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii - Domeniu major de interventie - Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000.

     Obiectivele proiectului

  Obiectivul general: Protectia si imbunatatirea biodiversitatii si a patrimoniului natural prin asigurarea unui management eficient al ariilor naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval.

  Obiectiv specific 1: Conservarea diversitatii biologice, a speciilor de flora si fauna salbatica si a habitatelor naturale de interes national si comunitar din ariile naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval precum si al retelei Natura 2000, prin elaborarea Planului de Management Integrat.

  Obiectiv specific 2: Informarea si cresterea gradului de constientizare a publicului pentru asigurarea conservarii favorabile a speciilor si habitatelor din arile naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval.

  Obiectiv specific 3: Cresterea capacitatii institutionale de gestionare a ariilor naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval.

     Activitatile proiectului

  1. Elaborarea planului de management integrat al ariilor naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval


  2. Consultarea, constientizarea si informarea publicului cu privire la importanta conservarii biodiversitatii in ariile naturale protejate Coridorul Jiului, Confluenta Jiu-Dunare, Bistret, Locul Fosilifer Dranic si Padurea Zaval


  3. Instruire si crestere a capacitatii institutionale de administrare a ariilor naturale protejate in vederea aplicarii unui management integrat eficient


  4. Activitatea de management al proiectului (MP) - organizarea si functionarea Unitatii de Implementare a Proiectului


  5. Activitatea de audit independent

     Politica de confidențialitate